< >

Heel veel te doen in de Week tegen Eenzaamheid

28 09 2023

Tekst: https://www.rodi.nl/purmerend/nieuws/359022/heel-veel-te-doen-in-de-week-tegen-eenzaamheid

PURMEREND - In de Week tegen Eenzaamheid, van 28 september tot en met 4 oktober, vinden er door het hele land verschillende activiteiten plaats om mensen dichter bij elkaar te brengen. Ook in Purmerend zijn er mensen die zich eenzaam voelen. In Purmerend worden tijdens deze week verschillende activiteiten georganiseerd voor jong en oud. Bij deze activiteiten staat ontmoeten centraal en is er aandacht voor nieuwe deelnemers. Iedereen is, ook buiten deze week, van harte welkom.

In verschillende buurtcentra zijn mogelijkheden om gezamenlijk koffie of thee te drinken. Bij deze koffieochtenden zijn er altijd gastheren of- vrouwen aanwezig die zorgen voor een warm welkom. Veel koffieochtenden zijn gratis, maar het kan ook zijn dat er een kleine bijdrage wordt gevraagd.

  • Buurtpunt Gors, Lisdoddestraat 40, Purmerend: maandag- en woensdagochtend van 9.30-11.30 uur inloop koffieochtend.
  • Bruin Café de Rusthoeve, Populierenstraat 7, Purmerend: vrijdagochtend van 10.00-12.00 uur moeders die elkaar willen ontmoeten (kinderen mogen mee).
  • Buurtpunt de Vaart, Koggenland 88, Purmerend: maandag- t/m donderdagochtend van 09.30-11.30 uur inloop koffieochtend.
  • SWT Gildeplein, Gildeplein 70, Purmerend: donderdagochtend van 10.00-12.00 uur inloop koffieochtend.
  • Buurtcentrum Gildeplein, Overlanderstraat 650, Purmerend: maandag-, woensdag- en vrijdagochtend van 9.30-11.30 uur inloop koffieochtend.
  • Tilburykamer, Overlanderstraat 132, Purmerend: dinsdag- en donderdagochtend van 09.30-11.30 uur inloop koffieochtend.
  • Wijkcentrum De Inval, Karekietpark 16, Purmerend: maandag- en woensdagmiddag van 13.00-14.00 uur gym en daarna koffiedrinken.
  • Buurtcentrum Heel Europa, Genuahaven 52, Purmerend: woensdag- en donderdagochtend van 10.00-12.00 uur koffieochtend voor vrouwen (€ 1 voor koffie en koek).
  • Buurtcentrum Heel Europa, Genuahaven 52, Purmerend: vrijdagochtend van 10.00-12.00 uur koffieochtend voor mannen (€ 1 voor koffie en koek).

Vindt u het gezelliger om iemand op bezoek te ontvangen? WelzijnWonenPlus zorgt voor een match met een vrijwilliger, deze vrijwilliger neemt het gebakje mee! Aanmelden kan bij het servicepunt van WelzijnWonenPlus via 0299 426 364 of purmerend@welzijnwonenplus.nl. Deze actie loopt tot en met 4 oktober.

Op woensdag 4 oktober is er een gezamenlijke lunch in de kantine van Korfbalvereniging BEP. Hier wordt een eigen bijdrage van € 1 gevraagd. Meer zin in een high tea? Dat kan op donderdag 5 oktober in het Horizon College. Hier wordt een eigen bijdrage van € 8,50 gevraagd. Aanmelden voor de lunch of high tea kan bij WelzijnWonenPlus via 0299 426 364.

Wilt u liever wat actiever bezig zijn en tegelijkertijd mensen ontmoeten? Dan zijn er op verschillende locaties in Purmerend beweegactiviteiten voor ouderen die wekelijks te bezoeken zijn. Aanmelden of informatie aanvragen kan bij Spurd via 0299 418 100 of kijk op www.spurd.nl/sport-aanbod voor alle activiteiten.

In het buurthuis van de Zuidoostbeemster is op vrijdag 29 september een dartavond. Entree is gratis voor alle leeftijden (vanaf 15 jaar), ervaring is niet nodig. Inloop is om 19.30 uur.

Jonger dan 22 jaar en zin om met leeftijdsgenoten te chillen, gamen of misschien een potje te poolen? Kom dan eens langs bij één van onze tiener- en jongerencentra in Purmerend en Beemster. Entree is gratis.

Jongerencentrum BeeJee in de Beemster
Jongerencentrum Com-ic in de Purmer
Kinder- en tienercentrum De Riekstraat
Tiener- en jongerencentrum Columbuzz in de Weidevenne

Voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar is het Kinderparadijs een leuke speel- en ontmoetingsplek. Een echte avonturenspeelplaats waar kinderen de ruimte hebben om vrij te spelen, hutten te bouwen, pannenkoeken te bakken op een zelfgemaakt vuurtje en te varen op een vlot. Kijk voor de openingstijden en andere praktische informatie op www.clup.nl/kinderparadijs. Toegang tot het kinderparadijs is gratis.

In Purmerend zijn veel mogelijkheden om aan de slag te gaan voor de omgeving. Verschillende organisaties gaan graag in gesprek om te zien waar u een bezoek zou kunnen brengen. Een bezoek voor de gezelligheid, voor een buurtgenoot een portie extra koken of iemand ondersteunen om zelf weer actief deel te nemen aan de maatschappij. Wilt u meer weten? Neem dan contact op met het Vrijwilligerspunt via 0299 454 400 of direct met één van de deelnemende organisaties. 

Wilt u zichzelf aanmelden om iemand te gaan opzoeken? Dat kan als u goed bereikbaar bent per mail en als u bereid bent deel te nemen aan de vrijwilligersbijeenkomsten die ongeveer 4 keer per jaar worden georganiseerd in Purmerend. Het belangrijkste is echter dat u iets wilt betekenen voor anderen vanuit Humanitas-waarden zoals onderlinge gelijkwaardigheid en respect voor de ander. Voor informatie en aanmelding kunt u contact opnemen met Humanitas via vhb.maatjes.purmerend@humanitas.nl of bel 06 49 14 83 14 (Lotte Wouters).

Vrijwilligerswerk is onmisbaar in een samenleving waar we elkaar helpen. Vrijwilligerswerk brengt mensen met uiteenlopende talenten bij elkaar. Als vrijwilliger bepaalt u zelf hoe groot uw inzet is. U geeft aan waar, wanneer, hoe lang en waarvoor u wilt worden ingeschakeld. Dat kan variëren van één uur per maand tot een paar dagen per week. En u kunt ook nog kiezen voor vaste of wisselende tijden. Kortom: meld u aan! Voor meer informatie over de dienstverlening van WelzijnWonenPlus en vrijwilligerswerk neem contact op met het servicepunt van WelzijnWonenPlus via 0299 426 364 of neem een kijkje op de website www.welzijnwonenplus.nl

Ben je op zoek naar een zinvolle tijdsbesteding en helpt u anderen graag een stapje verder? Word lid van de Flexgroep! De Flexgroep is een groep van individuen die 1 keer per maand samen een vrijwilligersproject uitvoeren. Voorbeelden van projecten zijn bijvoorbeeld koffiedrinken met eenzame ouderen, koken voor dak- en thuislozen of het organiseren van een gezellige middag voor mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking. Voorbeelden van praktische projecten zijn helpen verhuizen, opknappen of schoonmaken van een woning of het opknappen van een tuin. Voor meer informatie over vrijwilligerswerk bij stichting Present neem dan contact op via 06 23 17 00 13 of mail info@presentpurmerend.nl

De activiteiten tijdens de Week tegen de Eenzaamheid zijn georganiseerd door Clup Welzijn, WelzijnWonenPlus, Humanitas, Stichting Present, Spurd en gemeente Purmerend.