< >

Alweer die buren?!

23 04 2024

De harde klik van de naaldhak van de buurvrouw op het laminaat, net te luide muziek, de rook van de BBQ, of de bladeren van de boom van de buurman op jouw grasveld. Een kleine irritatie kan zomaar uitgroeien tot een flinke burenruzie. Een buurtbemiddelaar kan uitkomst bieden!

Irritatie
De meeste klachten bij buurtbemiddeling gaan over geluidsoverlast. Dat hoor je als je in je eigen huis bent. Geluid gaat door, ook als jij rust wilt. Bijvoorbeeld als je buurmeisje 's ochtends vroeg al zingend op de trampoline staat, terwijl jij wilt slapen na een nachtdienst. Als je elkaars situatie niet goed kent, ga je je sneller irriteren en weet je ook niet hoe je rekening kunt houden met elkaar. Belangrijk is dus om met elkaar in gesprek te gaan, zodat je elkaar beter leert kennen en je over en weer een beetje rekening kunt houden met elkaar.  

Buurtbemiddeling
Als er ruzie is tussen buren, kun je naar Buurtbemiddeling Purmerend gaan. Vaak verwijzen woningcorporaties, de wijkagent of zorginstanties buren naar ons door. Maar je kunt ook zelf contact met ons opnemen. We kijken dan of bemiddeling een mogelijkheid is. Eerst vragen we altijd aan degene die de melding doet of ze het goed vinden om met hun buren te praten met hulp van een bemiddelaar. Veel mensen vinden zo'n gesprek spannend. Ze willen gewoon een oplossing. Sommigen zouden willen dat wij naar de buren gaan en zeggen dat het moet stoppen. Maar dat doen we niet, omdat we daar niet in geloven. Je wilt zelf ook niet dat de wijkagent of iemand anders je vertelt dat je moet stoppen. 

Nee, we willen juist dat buren samen oplossingen bedenken. Je blijft immers buren en je kunt niet zomaar verhuizen. Het is beter om goed contact te hebben. Je hoeft geen beste vrienden te worden, maar als je meer van elkaar weet en het gemakkelijker wordt om dingen te bespreken, geniet je allebei meer van het wonen!

Contact
Heb je problemen met je buren? Probeer eerst zelf om met hen te praten. Als jullie er samen niet uitkomen, neem dan contact met ons op via buurtbemiddeling@clup.nl. 
We zijn ook op zoek naar mensen die vrijwillig als bemiddelaar willen helpen. Lijkt jou dit iets? Neem dan contact met ons op voor een kennismakingsgesprek. Buurtbemiddeling: 06-195 888 61.